Nejkrásnější den jsme si vybrali pro dnešní vánoční putování Hradeckými lesy!  Vlakem jsme jeli do Hradce Hrálové, poté městskou dopravou na Nový Hradec. A právě zde jsme se před pěším putováním zastavili v cukrárně na malé občerstvení. A pak už na příjemnou procházku do Hradeckých lesů.

A máme tu po roce opět mokré vánoce. I letošní štědrodenní setkání proběhlo s deštníky nad hlavami. Ano, opět nás provázel déšť. Ale déšť nikoho neodradil. Takže zněly vánoční koledy, svařáček nás zahřál a co jiného si přát. Snad i Ježíšek si cestu k nám najde.....:-)

 Přijde letos Mikuláš? A přijdou i čerti? Nebo přijde i hodný anděl? To byly otázky, které sice nebyly vysloveny, ale v dětských očičkách jsme je četli.
A taky že se děti dočkaly.

A do třetice naše Vánoční divadelní koledování putuje do krásného kostela v Miletíně. NÁDHERNÉ - více slov není třeba......
Za odměnu jsme se stavili v místní hospůdce na večeři:-)


Dnes jsme náš betlém převezli do kostela v Cerekvici. A právě zde jsme zopakovali úspěšné vánoční koledování spolu se všemi dětmi z mateřské školky.
Samozřejmě za velké podpory a účasti všech vyučujících v této školce. I tady mělo naše zpívání velký úspěch, v kostele to zase jinak zní....

Na letošní advent jsme se začali připravovat již v říjnu. To jsme se sešli a vyrobili obraz "Svaté rodiny".  A dobře jsme udělali. Právě dnešní den byl tento betlém odhalen pro veřejnost. A to samozřejmě spolu s Vánočním divadelním koledováním.

Rok se opět blíží ke konci, a proto se scházíme - tentokrát v restauraci U Svatého Jána ve Svobodných Dvorech - abychom  zhodnotili naši činnost.
V roce 2016 se nám opět podařilo uskutečnit mnoho vydařených akcí - turistických, koňáckých, kulturních i dětských.

Již ranní východ slunce při cestě na vlak avizoval krásný den. A tak se také stalo. Těch několik kapek, co nás cestou potkalo, nestojí ani za řeč. Nejprve jsme vlakem dojeli až do Malých Svatoňovic, odkud jsme měli pokračovat autobusem do Odolova.

Dnešní drakiáda, ač slunce nesvítilo, se opět vydařila. Bylo krásně větrno, a tak draci létaly opravdu všechny. Radost z toho měly hlavně děti, ale i dospělí si pouštění draků určitě užili. A nebylo to jen pouštění draků. Po návratu do klubovny se všichni společně - malí i velcí - pustili do vyřezávání dýní. Co dýně, to originál - krásný originál.

Tvůrčí neděle, tak bychom mohli nazvat dnešní den. Chcete prozradit co jsme tvořili?  Ema nám navrhla, zda bychom nechtěli loňský krásný betlém ještě trochu, řekněme, vylepšit nebo lépe řečeno- pozměnit. A přivedla nám výtvarnici paní Radku Šustkovou a její dceru Terezku. Obě tyto dámy nám navrhly jak na to. Nakreslily šablony, Pavel vyřezal z desek a my ženy jsme začaly tvořit.

Krásné babí léto provázelo 9. ročník Hubertovy jízdy.  Na počasí máme prostě kliku.  Sjelo se 16 koní sedlových a 6 spřežení. Někomu se to může zdát málo, ale my jsme byli spokojeni. Vše proběhlo v klidu, v krásné koňácké atmosféře. Jezdci v sedle si po tradiční projížďce v přírodě zajeli závěrečné halali, vítězové byli samozřejmě odměněni.

Po roce se nám opět dostalo pozvání od Miloně Hypiuse na společné setkání při příležitosti dokončení sklizně – již tradiční dožínky. Pozvání jsme přijali moc rádi a také jsme se rádi postarali o občerstvení pro všechny přítomné, které šlo jako vždy z Miloňovy kapsy.

Dnes jsme opět za krásného počasí vyrazili cyklobusem ze Sadové do Herlíkovic.

A pak už lanovkou na rozhlednu Žalý. Je to jediná kamenná rozhledna v Krkonoších, kterou nechal v roce 1892 postavit hrabě Jan Harrach.

Opět velmi vydařený den koní!  Soutěžilo  celkem 14 spřežení na perfektně připraveném, technicky náročném, honebním parkuru. V kategorii dvojspřeží přesvědčivě zvítězil místní Václav Hroch s přísedícím Michalem Mašindou a koňmi Lucina a Pamela.

Dnes jsme vyrazili autobusem z Klenice do Hradce Králové a poté vlakem do Žamberku – tentokrát v počtu 13. Pak jsme se již přiblížili k údolí Orlice a putovali jsme krásnou přírodou. V Bohousové se k nám ještě připojila Jolana s Mařenkou, které vyrazily za námi o 2 hodiny později.

Již tradiční Horní Černůtky Fest proběhl v sobotu 14.května 2016. Tentokrát byl pořádán při příležitosti 400 let výročí úmrtí Williama Shakespeara.
Jako první vystoupila rocková skupina The Pastels,  která všechny návštěvníky správně rozproudila a skvěle naladila.

Krásné počasí....takže nás nic neodradilo od společného setkání a pálení Čarodějnic. Letos jsme se opět sešli na myslivecké základně. Čarodějnice, kterou zhotovila Hladíkovic děvčata, byla opravdu upálena. Ale ještě před tím se s ní všechny malé i velké "čarodějnice" vyfotily a pak už hurá do ohně.

Další, již tradiční, velikonoční výšlap za krásného jarního počasí.  Nechyběly velikonoční koledy, pomlázky ani odměny pro koledníky.  Vlakem jsme dojeli do Lázní Bělohrad,  kde jsme dobře posnídali a správně se "nastartovali". A pak už jsme vyrazili přes Brtev na Vřesník.

JOSEF  VÁŇA  -  český dostihový jezdec a trenér. S osmi vítězstvími ve Velké Pardubické a s mnoha dalšími jezdeckými a trenérskými úspěchy je největší postavou českého dostihového sportu.
A právě on přijal naše pozvání a do Mžanského pivovaru přilákal bezmála dvě stovky svých příznivců

Kytičky, zákusky, Mařenka s flétnou - to vše značí, že už je tu opět svátek všech žen. A u nás v Černůtkách na to nezapomínáme. Rádi se k tomuto jubileu každoročně scházíme a stejně tak tomu bylo i letos. Mařenka nám všem - nejen ženám - krásně zahrála a všichni společně jsme se poté příjemně pobavili.

Z postele nás ráno vytáhlo sluníčko, tak jsme s chutí vyrazili. Vlakem až do Náchoda, odtud jsme se přesunuli autobusem do Nového Hrádku. Tady nechyběla ranní kávička.  Poté jsme se vydali údolím Olešenky,  přes zříceninu Frymburk a další přestávka nás čekala přímo v PEKLE, kde jsme velmi dobře poobědvali. A pak už jsme vyrazili proti proudu Metuje zpět do Náchoda.